Van jezelf houden

Van jezelf houden ronde hoeken.pngDe vraag ‘hou jij van jezelf’ werd mij gesteld in het boek ‘Elke dag een vraag’ wat ik van mijn zusje kreeg. Ik schreef zonder enige twijfel het antwoord: ‘Ja, steeds een beetje meer’. Dat maakte mij weer even bewust van het belang van zelfliefde. Ik dacht heel lang van mezelf te houden om wat ik deed, wat ik had bereikt en omdat ik geliefd was bij mijn omgeving. Nu ik echt van mezelf ben gaan houden weet ik dat het daar niet om draait. Het draait niet om wat je doet, het draait om hoe je in het leven staat en hoe goed je voor jezelf zorgt.

Schaduwkant
Van jezelf houden is niet alleen kijken naar dingen die je leuk vind aan jezelf. Daar hoort ook bij dat je houdt van de minder leuke kanten, ook wel je schaduwkant genoemd. We zijn geneigd om (de in onze ogen) minder mooie kanten verborgen te houden. Dit komt door bepaalde normen en waarden die we onszelf hebben aangeleerd. Alle talenten en kwaliteiten die hier niet binnen passen laten we liever niet zien en stoppen we weg. We vertonen dan aangepast gedrag en leven volgens bepaalde overtuigingen. Bijvoorbeeld: voor jezelf kiezen is egoïstisch, zelfvertrouwen is arrogant, kwetsbaarheid is zwak, vragen stellen is dom. Wat nou als je dit kan zien als kwaliteiten? Zijn het dan nog slechte eigenschappen?     

 

Zelfbeeld
Een tijdje geleden had ik een date. Daar kwam ter sprake waarom vrouwen zichzelf negatiever zien dan anderen haar zien? Wat is dat toch met zelfbeeld van vrouwen? Je kunt een vrouw nog zo vaak zeggen dat je haar mooi vind, als ze in de spiegel kijkt ziet ze zichzelf vaak minder mooi dan anderen haar zien. Er lijkt een soort concurrentiestrijd gaande die nooit te winnen is. Met name vrouwen willen van alles aan zichzelf veranderen, niet alleen fysiek maar ook in prestaties en eigenschappen. Dat is dus nergens voor nodig, want je hebt er alleen zelf last van. Je eigen wereld wordt zoveel mooier als je het net zo mooi als anderen kunt zien. Je echte waarde en je pure schoonheid.

 

Ter inspiratie een heel mooi filmpje over het zelfbeeld van vrouwen


Eerst jezelf, dan de ander

Het klinkt cliché maar het is wel zo, je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kan houden. Het kost je te veel energie om telkens weer op zoek te moeten naar wat je nou eigenlijk leuk vind aan jezelf. Laat dit er van naturen zijn. Al deze energie kun je beter gebruiken om ook het mooie van de ander te zien. Hoe meer je jezelf bekritiseerd, hoe meer je dat ook bij een ander doet om jezelf beter te voelen. Hoe liefdevoller je naar jezelf bent, hoe meer je dat dus ook naar anderen kunt zijn.

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder