Rampscenario's; overleven, redden, groeien

  Rampscenario's.png“Ik ben wel toe aan een nieuw jaar” of “phoe, het was me het jaartje wel, er is veel gebeurd” hoor ik mensen zeggen. Uiteraard wens ik iedereen een hoop voorspoed. Ik kan alleen niet anders dan realistisch blijven en mij realiseren dat er ook in het nieuwe jaar weer levenslessen zullen komen. En hoe lastig deze soms ook zijn, ze zijn het allemaal waard! Soms moet je er voor knokken, soms kun je er niet omheen. Wat mij vertrouwen geeft in elk nieuw jaar is dat ik van mezelf weet hoe en dat ik mij uit zogenoemde ‘rampscenario’s red. Ik heb vaker mogen ervaren hoe ik weer iets moois weet te maken van een situatie die in eerste instantie onmogelijk pijnlijk en rampzalig leek. Maar hoe dan?!!!

 

Pijnlijk rampscenario
Afgelopen jaar heb ik twee keer een geliefde los moeten laten. Niks moeilijker en pijnlijker om mensen te laten gaan die belangrijk voor je zijn. Het lijkt een enorm gat waar je in valt, loskomen van dat waar je houvast aan had, de basis van geborgenheid, liefde en gelukkige gevoelens. Dat loslaten, je hele lichaam schreeuwt NEEEE!!!! En toch moet je er mee dealen. ’s Morgens wakker worden en dan hopen dat het een nachtmerrie was, waar dan de pijnlijke realiteit binnendringt en je jezelf bij elkaar moet rapen om de dag te beginnen. Hoe overleef je dit?

 

Overleven
Laten we het eerst maar eens per dag overleven. In deze fase helpt het mij heel erg om over de situatie te praten met verschillende mensen. Ze helpen mij een weg te vinden in al die gedachten die door mijn hoofd zwermen. Deze krijgen gaandeweg de gesprekken structuur. Dit brengt al wat meer rust in mijn hoofd. Door erover te vertellen komen ook emoties boven, deze mogen er dan zijn en krijgen een plekje in het geheel. 

Redden
Zorg goed voor jezelf, wees lief voor je lichaam en geest. Eet gezond, pak extra rustmomenten en ga vooral ook naar buiten. Wandel, fiets, luister muziek, doe wat jij fijn vind. Straf jezelf niet door jezelf op te sluiten en jezelf vanalles kwalijk te nemen. Omarm alles wat komt, de pijn, de inzichten en het verdriet. Koop iets voor jezelf waar je blij van wordt, mijn laatste aankoop was een nieuwe zachte hoes voor om mijn kruik zodat ik daar lekker mee op de bank kon ploffen als ik daar zin in had. In deze fase voel je dat je tussen het lijden door ook weer ontspanning kan voelen en trots mag zijn op dat je nog (of weer) op je benen staat.

 

Nog een rampscenario
Een ander rampscenario voor mij was er één met meer zakelijke insteek.
Een tijdje terug mocht ik samen met een collega training geven in Hoogeveen. Jawel, dat plaatsje in het noorden van Nederland, zo’n 2,5 uur van mijn woonplaats vandaan. Dit was niet helemaal handig gepland op een maandag ochtend. Maargoed, vol goede moed en ons beste beentje voor ging het prima. De eerste training dag was leuk, energiek en we waren voldaan. Dat beloofde wat voor de tweede dag, ook weer op de maandag ochtend gepland. De training hadden we net herschreven, dat maakte dat we het extra goed moesten voorbereiden en elkaar nodig hadden om aan te vullen. 6 uur ’s morgens, klaar om de auto in te stappen gaat mijn telefoon. Mijn collega, of ik de training alleen kan geven want het lukt haar niet. Shit! En nu?! Rustig blijven, de auto instappen, gewoon gaan en vertrouwen op dat wat is en komen gaat. Kort wat dingen voorbespreken onderweg en bij aankomst rustig met een kopje thee erbij het programma doornemen en waar nodig aanpassen. Met dat vertrouwen reed ik naar Hoogeveen en de dag was een succes.

 

Groeien
Vijf jaar geleden was ik deze uitdaging waarschijnlijk uit de weg gegaan. Het verschil is dat ik nu veel meer op mijn eigen kunnen vertrouw. Zo’n uitdaging maakt mij nu juist extra scherp, weet dat ook van mezelf. Door positief te blijven en het voor jezelf comfortabel te maken waar mogelijk zorg je in zo’n situatie wat een rampscenario lijkt toch goed voor jezelf. Pak dingen aan die er op dat moment nog wel zijn, doe het met dat wat er is en vertrouw op de oplossingen die komen gaan. Gun jezelf de ruimte om dingen op een rijtje te zetten en even stil te staan. Deze rampscenario’s brengen je uiteindelijk zoveel inzichten, dat kan zelfs overweldigender zijn dan de pijn die je hebt moeten ervaren.

Vertrouw op je eigen proces, uiteindelijk dwarrelt alles weer naar beneden, gaat het stof liggen en zie je het scherper dan je ooit gedaan hebt ! 

 

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder