Omgeving in een rugzak

Rugzak Omgeving afgeronde hoeken.pngWerken in een team met collega’s is niet altijd even makkelijk. Ook ik kwam daar al snel achter toen ik veel in teams ging werken. De eerste omgeving waar ik hier tegenaan liep bestempelde ik al snel als niet prettig. Ik gaf mijn omgeving de schuld van de problemen waar ik tegenaan liep. Toen ik mocht werken in verschillende omgevingen kwam ik erachter dat elke omgeving haar eigen problemen met zich meebrengt. Sterker nog, ligt het wel aan de omgeving of ligt het aan mijn eigen rugzakje en wat daar wel en niet goed bij aansluit? En hoe ga je daar dan mee om als je tegen problemen aanloopt?

Vluchtgedrag
Geboren uit een oeroud gevoel om weg te blijven bij gevaar. We vluchten. Het is een onbewuste reflex vanuit ons instinct. Dit vluchtgedrag kan zich uiten in niks doen, wegleggen wat moeilijk wordt, je ziet iets even niet zitten. Nu even niet. We zoeken afleiding in andere dingen, bij personen of andere uitdagingen. Op zich heel normaal en helemaal niet erg, als we daarna maar besluiten om het op een later moment nog te doen. Soms lopen we zelfs letterlijk weg bij een situatie. We stappen er uit en komen het liefst niet meer terug. Vaak zie je dan dat er een zelfde situatie voordoet in een andere setting. Net zolang totdat je het een keer aangaat. Doordat we bang zijn, de emotie angst ervaren, is het spannend om het toch aan te gaan. Lukt dit je wel, dan zal het bevrijdend voelen.

Hoe bepalend is jouw omgeving?
Tegenwoordig worden bepaalde ruimtes heel bewust ingericht, wordt er nagedacht over het psychologisch aspect hiervan. Mooi dat dit bepaalde emoties op kan roepen. In die zin kan de omgeving bepalend zijn voor hoe je je ergens bij voelt. Toch ontkom je er niet aan terecht te komen in bepaalde omgevingen en is het niet wenselijk om daarvan te vluchten. Jij bent daar met je eigen interpretatie, perceptie en filters. Je kijkt en voelt je er goed, minder goed, afhankelijk van jouw wereldbeeld. Dat kan dus heel persoonlijk zijn. Wat maakt dat het voor jou zo voelt en wat doe je er mee op dat moment. Is het een weerspiegeling van de fysieke ruimte, de sfeer, de kleuren of van wat er op dat moment bij jou van binnen afspeelt?

 

Omgevingsafhankelijkheid en wat het oplevert
We worden meer door de wereld buiten ons beïnvloed dan we denken. In de meest extreme gevallen leidt dat tot environmental dependency (omgevingsafhankelijkheid), een toestand waarin het handelen uitsluitend door de directe omgeving wordt bepaald. In mindere maten laat iedereen dit weleens gebeuren. Het feestje was niks aan want de mensen waren niet leuk, de eerste lesdag was saai want de klas was maar kaal, het restaurant ga ik niet terug want de bediening was niet goed. Je kunt er ook voor kiezen dit positieve invloed op je te laten hebben. Focus op dat wat je prettig vind aan de omgeving. Dat maakt dat je meer energie kunt gebruiken om van een situatie te genieten.

Deal with it!
Het is aan jou hoe je dus omgaat met die rugzak aan filters en interpretaties. Kun je er je omgeving mee veranderen? Nee. Kun je bewust kiezen voor een andere benadering? Ja. Zo heb je zelf invloed op hoe je een setting ervaart. Elke setting, elke keuze brengt je fijne en minder fijne gevoelens. Deal with it! Een leuke baan brengt ook minder leuke taken en/of collega’s. Een fijne relatie brengt ook conflicten. Een mooi nieuw huis brengt ook onderhoud en/of concessies zoals bijvoorbeeld verder van familie of werk af wonen, die leuke ex-buren achter moeten laten of geen eigen oprit meer hebben. Accepteer dat dit erbij hoort en bepaal zelf wat je voor deze keuze over hebt.

 

Omgevingsgevoeligheid zegt alles over jou
Wanneer je er voor kiest om te vluchten zullen de problemen waar je tegenaan loopt met je mee verhuizen. De omgeving is niet bepalend voor de uitdagingen die je tegenkomt, dat zijn jouw innerlijke processen. Het niet aangaan van je innerlijke pijn, negatieve emoties, vastgelopen stroming zorgt voor stagnatie en nog diepere pijn. Wanneer je je hier bewust van bent leer je naar je eigen processen kijken in plaats van te wijzen naar anderen. De omgeving wordt zo een spiegel van jouw eigen gevoelens, keuzes, oordelen en overtuigingen. Leer te voelen wat het met je doet en laat de inzichten over jouw eigen ontwikkelingen op je inwerken. Het zegt alles over jou!

 

 

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder