Laat persoonlijke overtuigingen los

Chains_afgerond.jpgWeer die zelfde valkuil…de geschiedenis herhaalt zich. Hoe kan het toch dat je soms dingen op dezelfde manier blijft doen, terwijl je eigenlijk anders wilde? Je bedenkt je hoe je het een volgende keer anders wil doen en toch lukt het je op het moment dat het erop aankomt niet. Je slaagt er niet in het structureel anders te gaan doen. Grote kans dat je te maken hebt met een zogenaamde ‘belemmerende overtuiging’. Deze houdt je tegen daadwerkelijk dingen anders aan te gaan pakken.

 

“Als je doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg”
 

Een overtuiging ontstaat vanuit een bepaalde ervaring, je omgeving, voorkennis of een gebeurtenis. Je trekt hier een bepaalde conclusie uit waardoor je iets vergelijkbaars ook ‘zeker gaat weten’.  Als bepaalde normen en waarden in je directe omgeving gedeeld worden door een hoop mensen dan ben je geneigd om dit over te nemen. Er zijn immers zoveel mensen van overtuigd die jou naar het hart gaan, dat je hun mening gaat delen. Ook bepaalde kennis die je opdoet door bijvoorbeeld een opleiding, kunnen ervoor zorgen dat je ergens enorm van overtuigd raakt. Een bepaalde kijk op het leven of een wetenschappelijk onderbouwde mening ergens over kunnen jou zo beïnvloeden dat je daar zelf ook voor gaat staan.


Valkuil van een overtuiging
Overtuigingen zijn een soort lens waar je doorheen kijkt. Het is bepalend voor hoe je een situatie inschat en benadert. Doordat je sterk overtuigd bent van een bepaald standpunt, sta je niet meer volledig open voor de mening van een ander. Daar is weinig ruimte voor. Standvastigheid en een overtuiging zijn twee vrienden die er samen voor zorgen dat jij vasthoud aan je eigen visie ergens op, zonder het open te bekijken en de bereidheid deze bij te stellen.  

 

Belemmerende overtuiging
Eerdere resultaten spelen hier een grote rol. Heb je een keer iets succesvol gedaan, dan groeit de overtuiging dat je dat een volgende keer ook weer kunt. Andersom werkt dit ook zo. Mocht er ooit iets misgegaan zijn dan speelt dit een rol in een volgende vergelijkbare situatie. Hoe vaker een ervaring of gebeurtenis zich herhaalt, hoe zekerder je bent van de overtuiging. Je legt jezelf op dat het ‘wel weer mis zal gaan’ en in het ergste geval zoek je een soortgelijke situatie niet een meer op. Je beperkt jezelf zo enorm in de mogelijkheden.

 

Loslaten van overtuigingen
Als je belemmerende overtuigingen los wilt laten, is het belangrijk dat je niet gelijk gaat proberen je gedrag te veranderen. Probeer eerst maar eens te kijken naar je overtuiging. Wat zorgt er nou voor dat ik ergens zo zeker van ben? Hoe kleur ik mijn eigen beeld ergens van in? Is dat jouw perspectief of ‘de waarheid’?
Pas als je inziet wat je overtuigingen zijn kun je ook op gelijkwaardige basis een discussie aangaan. Niet met de intentie om iemand te overtuigen van jouw overtuigingen, maar wellicht met de intentie om je eigen overtuigingen eens te herzien. Het houdt je op deze manier scherp, open en zorgt ervoor dat je een ander blijft waarderen ondanks een eventuele ander kijk of overtuiging ergens op.

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder