It takes two to tango

It takes two to tango.pngOnlangs heb ik een training gevolgd waarin naar voren kwam dat ik nog steeds weleens moeite heb met het innemen van mijn plek. Ik begon mij af te vragen wat mijn plek eigenlijk is in relatie tot het team waar ik in werkte. Dit werkt door in alle andere relaties met familie, vrienden en in de liefde. Wat is mijn plek en welke ruimte hoort daarbij? Mijn leerdoel van de training veranderde van het creëren van een visie naar het innemen van ruimte. Doordat mijn plek in relaties voor mezelf niet altijd duidelijk is, weet ik ook mijn ruimte niet in te nemen. Ik laat het afhangen van de setting en betrokkenen, niet van mijn eigen gevoel hierin. Welke ruimte wil ik nemen? En wanneer zorg ik goed voor mezelf? Dat vraagt niet alleen ruimte in te nemen maar ook grenzen aan te geven. Hoe dat zich dan uit en hoe dat voelt ben ik gaan ervaren.   


In elke relatie gaat het om de verhouding tot elkaar, de verbinding, geven en nemen. Hoeveel je geeft en hoeveel je neemt hangt af van je eigenwaarde, de gezondheid van de relatie en de wisselwerking die jij en de desbetreffende persoon op elkaar hebben. Je kunt ervaren dat dit niet in verhouding is. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je jezelf wegcijfert, er over je grenzen heen gegaan wordt en/of je voelt je niet gewaardeerd. Dit zijn allemaal signalen dat de verhouding in een relatie niet fijn voor je voelt op dat moment. Wat betekent dat en wat kun je daar aan doen?

1. Ruimte innemen
Je naar iemand schikken houd je lang vol. Het zorgt er echter wel voor dat je kleine stukjes van jezelf weggeeft. Je geeft ruimte van jezelf weg waardoor de ander zich voelt zwemmen in de extra ruimte die hij/zij ter beschikking krijgt. Telkens wanneer jij je ruimte in laat nemen door de ander, worden opnieuw je grenzen opgezocht. Je kunt het zien als het spelletje ‘landjepik’. Het gebied van de ander wordt steeds groter, dat van jou steeds kleiner. Pas wanneer je leert je grenzen aan te geven kun je voorkomen dat er overheen gegaan wordt en dat er nog meer beweegruimte van jou verloren gaat.

 

2. Grenzen aangeven
Grenzen kun je op vele momenten aangeven. Het beste is om het direct te doen wanneer je voelt dat er een grens bereikt wordt. Je zult het in eerste instantie waarschijnlijk gewend zijn om weg te wuiven. Dat is waarom het voorheen niet gelukt is. Vertrouw op je gevoel hierin en bagatelliseer het niet voor jezelf. Het zijn wezenlijke en belangrijke signalen. Je kunt het voelen door een naar gevoel in je lijf, een boze reactie of andere emotie die in je opkomt. Jouw grenzen zijn bereikt en je bent geen zeurpiet als je dat bespreekbaar maakt en aangeeft bij de ander. Je zult merken dat het voor beide partijen prettig is. De ander weet wat hij/zij aan jou heeft en waar jouw grenzen liggen. Als je de ander vraagt deze te respecteren zal dit geen probleem zijn. Niet iedereen vind het makkelijk om tegen mensen die het niet gewend zijn van jou aan te geven waar je grenzen liggen. Hier is zelfvertrouwen en eigenwaarde voor nodig.   


3. Eigenwaarde
Eigenwaarde gaat nog een laagje dieper dan zelfvertrouwen. Eigenwaarde zegt iets over het beeld dat je over jezelf hebt op emotioneel niveau. Wanneer dit beeld positief is voel je je sterk en is het bewaken en aangeven van je grenzen makkelijker dan dat je negatief over jezelf denkt. Sta dus eens stil bij hoe jij echt diep van binnen over jezelf denkt. Mag jij er zijn? Doe je dingen goed? Wanneer je merkt dat je last hebt van een laag zelfbeeld pak dit dan aan. Dit zal je ook helpen bij het aangeven van je grenzen.  


Samen dansen
Welke relatie het ook betreft, je staat er samen in. Dit betekent dat het aangeven van grenzen ook bepalend is in de passen die je samen zet. Gaat dit gelijkwaardig en met respect dan kom je niet zo snel op elkaars tenen te staan. Het is de kunst om samen zo te bewegen dat je aanvoelt wanneer een stapje terug te gaan en wanneer je vooruit gaat. Je beweegt je dan samen in de ruimte die er is, zonder dat dit ten koste gaat van jouw eigen ruimte en die van de ander.

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder