Herken jouw intuïtie

Intuitie afgeronde hoeken.jpg

 

Luisteren naar je gevoel klinkt heel aannemelijk en gebruik ik zelf ook vaak als het gaat om adviezen. Maar is dat waar het echt om draait? Helpt het je om te luisteren naar je gevoel? Eerder schreef ik een blog over gevoel en verstand. Hierin beschreef ik het verschil tussen wat je voelt en wat je denkt. Inmiddels speel ik vaker met de gedachte ‘en mijn intuïtie dan’? Is dat hetzelfde als mijn gevoel? En wanneer doe ik nou iets intuïtief en wanneer is het toch gebaseerd op een gevoel wat ik ergens bij heb?

 

 

Gevoel
Gevoel is een innerlijke beleving van een bepaalde gebeurtenis. Eigenlijk dus een respons op dat wat er gebeurt. Dit kan een externe prikkel/gebeurtenis uit je omgeving zijn, maar ook een interne gebeurtenis zoals een gedachte of een beeld dat je in je oproept. Als je bijvoorbeeld voor een keuze staat, ga je in je hoofd verschillende scenario’s af. Hier kun je een bepaald gevoel mee oproepen, er komen emoties los. Je voelt dan aan wat je van het scenario zou vinden, wat je erbij zou voelen als je die keuze maakt. Gevoel is dus altijd iets dat een gevolg is van een gebeurtenis, gedachte, voorspelling of herbeleving.

 

Intuïtie
Intuïtie kun je ook wel omschrijven als een ingeving, een vorm van direct weten, zonder te beredeneren. Het staat dus los van eventueel eerder opgedane kennis. Het voelt als onverklaarbaar, vaak sterk en duidelijk. Intuïtie vertelt je wat te doen, niet waarom. Zodra je achter het ‘waarom’ aan gaat ben je weer bij je gedachten, je hoofd, je ratio. Op je intuïtie vertrouwen zal er voor zorgen dat je in gaat zien dat het waarom niet altijd belangrijk is. 

Verschil
Het gevoel wordt vaak beïnvloed door ons denken, intuïtie staat daar los van. Het is een puur inzicht. Zodra je hier je gedachten over laat gaan kan het zijn dat je niet meer kan luisteren naar je intuïtie, het vertroebelt.

Tekenen aan de wand
Wanneer je spanning ervaart is dit meestal te linken aan emoties, en dus aan je gevoel. Je voelt bijvoorbeeld angst, woede of blijdschap. Dit is een teken dat je gevoel opspeelt.
Als je om onverklaarbare redenen sterk voelt dat je iets moet doen of laten dan spreekt je intuïtie. ‘Vraag me niet waarom, maar het voelt goed’.
Ook als je voelt dat je bij een bepaalde keuze of gedachte ruimte ervaart is dat waarschijnlijk een teken van je intuïtie. Het brengt je een positief en opgelucht gevoel.

Omarm intuïtie
Dus voelt een teken als onverklaarbaar en ruimtelijk, dan is het een teken van jouw intuïtie. Het mooie aan deze herkenning is dat je er dan bewust op kunt varen. Of niet natuurlijk, dat is ook een keuze. Want de verleiding om af te gaan op andere invloeden is natuurlijk groot en kunnen net zo veel opleveren als puur alles baseren op je intuïtie. Je zult wel zien dat spijt en intuïtie niet samengaan. Dat wat jou aangeeft wat goed voor je is, zal wellicht ook offers met zich meebrengen. Dit is niet erg, want je kunt erop vertrouwen dat het je uiteindelijk veel op gaat leveren.    

De Ontdekkingsplaats © Smyler Web | Inloggen beheerder