Gek wordt steeds normaler

Gek is steeds normaler.png

Onlangs raakte ik met een cliënt in gesprek over het proces dat ze doorgemaakt heeft en keken terug op de sessies die we samen hebben mogen ervaren. Ze gaf aan de neiging te hebben terug te vallen in oude denkpatronen. “Ik vergelijk me weer met anderen en dat brengt me verder weg van mijn eigen gevoel. Keuzes die ik wil maken hangen ineens weer af van wat anderen ervan zouden vinden. Het feit dat er momenteel in mijn omgeving weinig mensen zijn die op hun 43e nog rigoureuze keuzes maken zorgt ervoor dat ik twijfel of ik wel goed doe aan mijn keuzes.”   

 

We bepalen graag onze positie in de wereld, vandaar dat we onszelf vergelijken met anderen. Waar staan we ten opzichte van anderen en in welke positie brengt mij dat dan? Wanneer val ik uit de toon en is het niet ‘normaal’ wat ik doe? Zodra vele anderen hetzelfde doen lijkt iets normaal te zijn en daarmee ook verantwoord. Wanneer dit niet het geval is zijn we geneigd dan maar niet uit te schieten en in de normale normen te blijven.

 

Wat zegt de manier waarop een ander naar de wereld kijkt over jouw visie hierop? Jouw beeld van de wereld hangt af van eigen ervaringen, opvoeding en de omgeving waarin je leeft of opgroeit. Een vooronderstelling in de NLP methodiek is:


‘Respecteer het wereldmodel van de ander’

 

Dit zegt niet dat je moet leven naar andermans wereldmodel, maar vooral je eigen wereldmodel mag aanhouden daar waar het goed voelt. Heb net zoveel respect voor je eigen wereldmodel als dat van een ander.

 

Respect voor je eigen wereldmodel wil zeggen dat je op basis van jouw eigen beeld keuzes maakt en bent wie je bent. Ongeacht het gedrag of keuzes van anderen gedraag jij je zoals jij denkt dat goed is en maakt keuzes op basis van zelfvertrouwen. Wanneer je dat niet doet loop je het risico jezelf te verliezen en in situaties terecht te komen waar je eigenlijk niet wil zijn.

 

Laat die vergelijkingen los, vertrouw op je eigen kracht en houd keuzes dicht bij jezelf. Tegenwoordig hoeft niks ‘gek’ of ‘raar’ te zijn, type het in op google en je vind soortgenoten die er hetzelfde over denken en/of jouw wereldmodel delen. Ga dus niet uit van de vergelijking die je maakt met vrienden, familie of collega’s. Ga uit van je eigen visie en de keuzes die daarbij horen. Want wat is er nou fijner dan jezelf te kunnen zijn en daar trots op te zijn ondanks anderen daar misschien anders over denken?!

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder