Geborgenheid van thuis

Geborgenheid van thuis afgeronde hoeken.pngAl 25 jaar mag ik genieten van een tweede thuis. Vanaf dat ik 5 jaar was ging ik met mijn ouders op vakantie naar Renesse. Het huis waar we dan in verblijven is van kennissen van mijn ouders. Het ligt midden in de bossen en aan de duinen. Renesse staat bekend als feestdorp voor jongeren. Hier is niks van te merken als je in de tuin zit om van de rust te genieten. Je hoort enkel de blaadjes aan de bomen en de vogels in de lucht. Je ruikt de zeelucht en ziet enkel groen om je heen.

Natuurlijk voelt het voor mij als waardevol tweede thuis omdat ik er vanaf mijn jonge jaren al vele mooie herinneringen heb gemaakt. Toch zijn er aan de omgeving ook vele dingen te noemen die invloed hebben om mijn beleving. Hetgeen het voor mij zo prettig maakt om daar te zijn is omdat het het leven zo simpel maakt. Er zijn weinig prikkels om me heen, de eenvoud van het huis en de omgeving brengen rust in mijn hoofd. De lichte huiskamer, de geur van bos en zee, het gefluit van vogels en het gevoel van rust doen mij ongekend goed. En dit alles mag ik dan ook nog eens delen met mijn liefdevolle familie.

Soms kom ik ergens en voelt het direct als thuis. Het is alsof ik er al eerder geweest ben en de sfeer me op mijn gemak stelt. Dit is een prettig gevoel. Hoe komt het nou dat je dat op de ene plek wel hebt, en de andere niet? Wat is het nou dat ervoor zorgt dat jij je ergens thuis voelt? Wanneer je je hier bewust van bent, kun je hier in de toekomst rekening mee houden. Je kunt er dan namelijk bewust voor kiezen om ruimtes op te zoeken waar je je prettig voelt of bestaande ruimtes prettig maken voor jezelf.

Vraag jezelf dus af wat er voor zorgt dat jij je ergens prettig voelt.
Gebruik hierbij al je zintuigen. Let op de volgende dingen:


- Hoe ziet de ruimte eruit? (ruim opgezet, drukke aankleding, kleuren van meubels, materialen die gebruikt zijn, logica van indeling, lichtinval, hoogte van plafond, opgeruimd of rommelig enz.)

- Welke geur hangt er in de ruimte? (ruikt het naar de bloemen die op tafel staan, ruik je de buitenlucht door een openstaand raam, is er net gekookt, ruikt het naar schoonmaakmiddelen, branden er kaarsen enz.)

- Wat hoor je in de ruimte? (staat er muziek op, tv aan, veel geklets, is het stil, hoor je geluiden van buiten, hoor je potten en pannen in de keuken enz.)

- Wat voel je in de ruimte? (voel je je ontspannen, wordt je enthousiast, raak je geïnspireerd, voel je je opgejaagd, geeft het je energie enz.)

Wanneer je dit allemaal duidelijk hebt voor jezelf, ga je veel bewuster voelen in welke ruimten jij je prettig voelt en welke niet. Wanneer je je in een ruimte begeeft waar je je niet prettig voelt, kun je voor jezelf bijvoorbeeld bepaalde muziek meenemen, de gordijnen open gooien, wierook meenemen of bijvoorbeeld je behoefte aan energie uit de mensen halen die er zijn in plaats van dit afhankelijk te laten zijn van de ruimte. Zo ga je je makkelijker bewegen in verschillende ruimten en ervaar je minder stress van negatieve prikkels.

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder