Feest der Verkenning

Feest der Verkenning afgeronde hoeken.png

Als klein meisje speelde ik graag buiten. Speelgoed was aan mij niet echt besteed, ik vermaakte me vooral met stokken, stenen en bomen. Op zaterdag ochtend oude kleren en laarzen aan en dan zo snel mogelijk het veld in om te verkennen. Ik weet niet beter dan dat de verkenner altijd al in mij heeft gezeten. Het plezier van hutten bouwen, ontdekken welke diertjes er leven en daarin ook de grenzen opzoeken. Want waar ligt het gebied dat ik mocht verkennen? Mijn ouders vertelde dan wel tot welk veld en welke straat ik mocht spelen, maar hoe spannend was het dan om toch de straat over te gaan en het gebied te verkennen waar ik eigenlijk niet mocht komen? Die speelse manier van ontdekken kan je als volwassenen ook helpen plezier te hebben in het ontdekken van jouw potentieel. Waar liggen je grenzen en wat kun je allemaal? Meer dan dat je denkt!

  

Wanneer je ergens tegenaan loopt heb je waarschijnlijk een grens in jezelf bereikt. Dit kan zijn dat je geen uitdaging meer vind op je werk of dat er juist iets van je gevraagd wordt waar je zoveel moeite voor moet doen dat het je opbreekt. Grenzen zijn er om ontdekt te worden. Pas als je weet waar uiterst links is en waar uiterst rechts is, weet je waar jouw midden zit. Er is in deze dus ook geen goed en kwaad, maar links en rechts. Het zijn je grenzen. Deze grenzen bakenen jouw systeem af. Het onderscheid jou van anderen. Zonder grenzen dus ook geen systeem en sta je niet voor jezelf.

 

Gedragsgrenzen
Wat is eigenlijk een grens? Doorgaans praten we dan over gedragsgrenzen, maar je kunt ook praten over fysieke grenzen. Gedragsgrenzen kunnen formeel of informeel zijn. Formele gedragsregels liggen schriftelijk vast, zoals wetten, overeenkomsten en contracten. Informele gedragsregels zijn gewoonten, normen of gebruiken. Deze zijn er om met vele mensen in een zelfde omgeving prettig te kunnen leven. De grenzen die hierin getrokken worden veranderen door de tijd heen. Wat nu ‘normaal’ gevonden wordt, werd dat niet altijd 30 jaar geleden. Bijvoorbeeld het hebben van een LAT-relatie wordt steeds ‘normaler’. Wanneer je deze grenzen overschrijdt kun je op weerstand rekenen.

 

Fysieke grenzen
Ieder mens heeft ook haar eigen grenzen. Deze geven aan hoe ver je wil gaan. Over grenzen heen gaan betekent dat je iets doet wat je eigenlijk niet wil of denkt te kunnen. Toch kan een lichaam vaak meer dan we denken. Er zijn een aantal ‘harde grenzen’ waar we fysiek tegenaan lopen. Een mens kan bijvoorbeeld niet langer dan 50 dagen zonder voedsel, 4 dagen zonder vocht, 6 minuten zonder zuurstof.

Grenzen verkennen
Daar waar je denkt dat je grenzen liggen, hebben ze vaak nog wel wat rek. De echte uitersten durven we niet altijd te verkennen. Het brengt jezelf in nieuwe, uitdagende en soms ongemakkelijke situaties en dat houdt ons soms tegen op verkenning te gaan. Hoe ver kunnen we nou echt gaan? Wat hebben we nou echt in onze mars? Grenzen kun je verkennen door naar je gevoelens en gedachten te luisteren. Wat ervaar je in een bepaalde situatie, welke lichaamssensaties horen daarbij en welke gedachten? Luister naar deze signalen, negeer ze alsjeblieft niet. Soms doe je dat wel en voel je dat je een grens overschrijd, dit is ook oké, zolang je het erkent en een volgende keer bewaakt.

Het verkennen van grenzen zorgt ervoor dat je keuzes maakt op basis van het bekende gebied waar je in wil opereren. Je weet waar je grenzen liggen en daagt jezelf uit om binnen dat gebied het beste uit jezelf te halen. Ben dus niet bang dat je tegen van alles aan loopt want dat zal je juist helpen jouw gebied te ontdekken. Geniet van het feest der Verkenning!

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder