De kracht van ontdekken

Kracht van ontdekken afgeronde hoeken.pngTijdens een theemomentje met een vriendin vertelde ze mij over haar ervaring met een coach. Er werd haar gevraagd
na te denken over wat ze allemaal nog wil ontdekken, voor haarzelf, met haar man, met haar kinderen, met vrienden, etc. Gaandeweg begon ze een gevoel te krijgen bij het woord ‘ontdekken’; positief, nieuwsgierig, energiek. Wat een fijn woord is dat eigenlijk. Op de terugweg in de auto bleef het woord bij haar. Ineens besefte ze zich dat haar vriendin haar bedrijf de Ontdekkingsplaats genoemd heeft. Nu begreep ze volledig waarom. Voor mij ontzettend gaaf om te horen,
dat ze het woord nu ook echt kan voelen, net als ik.

 

Zin in het leven
Dat het woord ‘ontdekken’ bij mij iets oproept is duidelijk. Ik kan zelfs aan mijn ‘ontdekkingsgraad’ meten hoe goed ik in mijn vel zit. Als ik zin heb in het leven wil ik nieuwe dingen ontdekken. Nieuwe dingen over mezelf, van dierbaren, de wereld en het speelveld waar we ons dagelijks in begeven. Het geeft mij enorm veel energie om die ontdekkingstocht telkens weer aan te gaan. Sinds een jaar heb ik de verdieping gezocht in de opleidingswereld. Super gaaf! Mooi om leeroplossingen te kunnen bieden waar mensen blij van worden. De opleiding, de mensen, alles wat hierdoor op mijn pad komt geeft me energie. Het daagt me uit, leert me nieuwe lessen, geeft me inzichten en energie. Het voelt als een natuurlijke weg, een missie, een flow.     

Waar moet ik beginnen?
Het klinkt waarschijnlijk heel aantrekkelijk dat ontdekken, en dat is het ook. Hoe zorg je nou dat je ook in die flow komt? Waar begin je? Nou, bij het begin.
Het begin van jouw weg is altijd de juiste start voor jouw ontdekkingstocht. Ja echt. Het is juist zo mooi als je totaal ergens anders beland dan je van te voren hebt bedacht. Laat het maar gebeuren. Durf zijwegen te nemen, te vertrouwen op dat wat je tegenkomt en sta open voor nieuwe dingen.

Ontdekkend leren
Laat ik nou op mijn pad tegenkomen dat er zoiets bestaat als ontdekkend leren. Volledig op mijn lijf geschreven, nooit zo benoemd. Voor mij een samenkomst van ontdekken en leren dat nog nooit zo natuurlijk voelde. Ontdekken stond al voor mijn bedrijf, leren toegevoegd door de mooie weg die ik nu ben ingeslagen. Ontdekkend leren is een werkwijze die veronderstelt dat de lerende ergens aan toe is en daarom in staat is uitdaging op te zoeken en de wereld actief wil onderzoeken. Hierbij is natuurlijke nieuwsgierigheid het uitgangspunt. Prachtig toch?! Eerder verworven kennis wordt verbonden aan nieuwe kennis en vaardigheden. Ook tijdens jouw ontdekkingstocht is er sprake van deze aanpak.  Het leren optimaal inzetten van talenten doet veel met je zelfvertrouwen en brengt je op plekken waar je je thuis voelt. 

 

Grenzen ontdekken
Bij het aangaan van uitdagingen kom je ook je grenzen tegen. Uit je comfortzone gaan om jezelf uit te dagen en verder te komen gaat ook weleens net even te ver. Hier ontdek je je grenzen die op dat moment voor jou gelden. Dit kan op een ander moment anders zijn, maar voor nu is dat even een bruggetje te ver. Helemaal niet erg, goed om te weten zelfs. Want het hoort bij ontdekken, lekker ronddwarrelen en onderweg mooie ervaringen opdoen.   

Nieuwsgierigheid prikkelen
Zelf kun je ook wat doen om je nieuwsgierigheid, leergierigheid te prikkelen. Het begint met het aangaan en onderzoeken van een uitdaging waar je tegenaan loopt. Wat gebeurt er, waar ben je bang voor, wat houdt je tegen, waar wil je naartoe? Geef jezelf de tijd om dit eens te verkennen. Verleid jezelf door je eigen onwetendheid, laat je verrassen en speel met voor de hand liggende uitdagingen. Heb vooral plezier in de weg die je te ontdekken hebt en ga in op uitnodigingen van anderen die goed voelen voor je. Geniet van spontane ontwikkelingen en deze organische manier van ontwikkelen.

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder