De kracht van (aan)raken

(aan)raken.pngMijn lijf heeft aardig wat veranderingen doorgemaakt tijdens mijn zwangerschap, de bevalling en daarna. Ik zit lekker in mijn vel, ben goed hersteld en ben best trots op hoe ik dat heb bereikt. Toch voelde ik mijn lijf niet bewust tot een paar weken geleden. Na lange tijd bezocht ik de sauna en heb ik mezelf een massage cadeau gedaan. Dit met de intentie te ontspannen en mijn spieren weer eens goed los te maken. Tijdens de massage ontdekte ik dat ik niet volledig kon ontspannen. Na een intensieve tijd met zo’n kleine man was het lastig om om te schakelen naar ontspanning. We besloten de massage van 50 minuten in tweeën te splitsen, 25 minuten aan het begin van de dag en 25 minuten voordat ik zou vertrekken. Goede oplossing, mooi meegedacht van de masseur. De massage(s) brachten mij een aantal hele mooie inzichten.

 

Hard werken

Wat heb ik hard gewerkt de laatste maanden. Dit heeft invloed (gehad) op mijn zijn, mijn voelen, mijn gedachten, mijn leven. Niet direct in de ontspanning kunnen, is voor mij een teken dat ik misschien wel te hard heb gewerkt. Als ik verder terug kijk, herinner ik mij namelijk dat ik voorheen heel goed kon schakelen van inspanning naar ontspanning. Nu lukte dat niet. Door dit direct bespreekbaar te maken met de masseur kwamen we samen tot een oplossing. Zo belangrijk is het dus om dingen bespreekbaar te maken, je gevoel te uiten. We wisten nog niet of het splitsen van de massage mij zou helpen ontspannen, maar alleen het er samen naar kijken bood al meer dan dat ik er niet over gepraat zou hebben.

Aanraking
Hoe lastig het ook was om te ontspannen, wat ik wel direct voelde is hoe belangrijk het eigenlijk is om aangeraakt te worden. Dit om je hele lijf te voelen. Door het moederschap is douchen, bewegen en ontspannen functioneel geworden. Er is weinig ruimte om je lijf ‘echt' te voelen. Doordat ik gemasseerd werd, kon ik mij opnieuw bewust worden van al mijn lichaamsdelen. Ohja, ik heb ook tenen, ohja, mijn ellebogen, ohja ik heb natuurlijk ook ruggenwervels die de boel staande houden. Jeetje, dat heb ik allemaal lang niet gevoeld. Ik voelde me weer heel na de massage, meer volledig mens. Mijn energie kreeg ruimte om te stromen, mijn hele lijf kon ik weer inzetten in plaats van alleen mijn hoofd om te denken, mijn spijsvertering om te eten en spieren om functioneel te bewegen. Mijn zintuigen stonden weer aan, wat een heerlijke ervaring!


Tot waar laat jij je (aan)raken?

Tijdens een les babymassage vertelde de docente mij dat baby's hun bestaansrecht voelen tot daar waar ze aangeraakt worden. Dit besef maakte voor mij dat ik mijn zoontje nog bewuster ben gaan aanraken. Misschien geldt dit voor mij zelf ook wel, besta ik tot daar waar ik aangeraakt word? Ik vind het mooi om dit breder te zien dan alleen fysieke aanraking. Tot waar laat jij je (aan)raken? Staat jouw hart open om geraakt te worden? Veel mensen hebben een muur opgebouwd door nare ervaringen. Uit angst om nog eens gekwetst te worden, laten we ons niet meer raken. Hierdoor komen ook de mooie dingen in het leven minder of niet meer binnen. De vraag is of je ook daar voor wil kiezen. Want voel je dan echt dat je bestaat?


Balans
Hard werken, hard ontspannen. Deze mag ik ter harte nemen, want het harde werken mag niet ten kosten gaan van levenskwaliteit vind ik. Hooguit tijdelijk als ik er bewust voor kies, niet structureel. Dat deed het wel, zeker fysiek. Ook de mentale kant van dit verhaal verdient aandacht. Ontspan door je te laten raken, in je hart, in je ontspanning, in je lijf, in je gevoel, in je zijn. Kijk om je heen, verbind je met mensen die jou (aan)raken en jou energie en liefde geven. Ontvang met open hart, dan levert het harde werken meer op. Er is dan namelijk meer ontspanning, warmte en ruimte om te voelen. Te voelen waarvoor jij zo hard wil werken, te voelen wat het je oplevert. Want als dat de moeite waard is, geeft het je voldoening. Laat je (aan)raken! 
De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder