Als muziek in de oren

Muziek in de oren afgeronde hoeken .pngOnderweg naar mijn vriend in Haarlem zet ik de radio wat harder. Zonder enige moeite zit ik anderhalf uur in de auto op weg naar een leuk weekend. Er wordt een nieuw nummer aangekondigd, ik heb zowel van de zangeres als de titel van het nummer nog nooit gehoord. Ze begint te zingen en het raakt me vanaf de eerste noot. De tekst en de sfeer die ze neerzet lijkt wel voor mij geschreven! Heel herkenbaar als ze zingt dat ze bij zichzelf blijft ondanks de struggles in haar leven. Ze laat zich niet kisten en blijft in zichzelf geloven. Precies zoals ik me op dat moment voel! Het zet mij extra kracht bij. Het is de eerste keer dat ik het nummer hoor, toch neurie ik het lekker mee. Ik ben in het moment en voel de energie stromen.

Interpretatie
Wat maakt nou dat ik op dat moment een boodschap oppik die volledig op mij van toepassing lijkt? Dit komt omdat iedereen overal zijn/haar eigen boodschap uithaalt. Dit kan uit een muziekstuk zijn, uit een gesprek met je geliefde of een symbool dat op je pad komt. Als je bereid bent te luisteren zullen er boodschappen tot je komen. Je pikt je eigen boodschap eruit. Een ander kan de input anders interpreteren dan dat jij dat doet. Dat maakt communiceren niet altijd even makkelijk. Hoe mooi en fijn het ook is om aansluiting te vinden bij een bepaalde boodschap, het is altijd jouw waarheid op dat moment.

Waarheden
Dat een ieder haar eigen waarheid heeft, laat je ook zien dat je jouw waarheid kiest. Het is jouw keuze welke waarheid en dus welke betekenis je een boodschap geeft. Het is slechts een visie van een persoon op een bepaald moment. Gedurende ons leven hebben we allemaal onze eigen filters opgebouwd. Hierdoor creëren we onze eigen realiteit die soms voor ons werkt en soms helaas tegen ons.

Luister
Jouw waarheid is misschien niet die van een ander. Om niet te vervallen in discussies om waarheden is het heel waardevol om goed te luisteren. Te luisteren naar visies van anderen en hiermee jouw eigen visie aan te scherpen. Sta open voor de beleving van een ander en verplaats je waar nodig in de realiteit van de ander zonder die van jezelf te verwaarlozen.

Niveaus
Je kunt op twee manieren luisteren, luisteren om te leren of luisteren om te antwoorden. Dit verloopt in vijf niveaus, namelijk;

-       Negeren; als iemand iets vraagt terwijl je geconcentreerd bezig bent

-       Doen alsof; je bent met je hoofd ergens anders

-       Selectief; je hoort wat je wilt horen

-       Aandachtig; je wilt de ander begrijpen, luistert, vat samen en vraagt door

-       Inlevend; je luistert ook naar de toon van een boodschap, empathisch

 

Om elkaars belevingswereld en waarheid te voelen is het nodig aandachtig en/of inlevend te luisteren. Kies hiervoor en er zal wederzijds begrip ontstaan. Geniet van de boodschappen die voor jou werken!

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder